IKKE: we worden weer eigenaar van onze data

In de afgelopen decennia is op enorme schaal data verzameld door vooral Big Tech bedrijven zoals Google, Facebook, Microsoft, Amazon, Apple en nog veel meer. Die data wordt inmiddels het nieuwe goud genoemd. Met die data wordt geld verdiend op vele manieren: gerichte advertenties, verkopen aan partijen die ons trachten te beïnvloeden en van die laatste is Cambridge Analytica het boegbeeld geworden.

Weliswaar hebben we veelal zelf besloten die data ‘gratis’ weg te geven omdat we er iets voor terugkregen; een app, gemak, informatie en andere diensten die zeker ons leven vaak aangenamer hebben gemaakt. Echter, die ongebreidelde verzamelwoede moet in onze ogen gestopt worden. Niet alleen is er geen ontkomen meer aan die verzamelwoede en diegenen die een poging hebben gewaagd onzichtbaar te worden hebben die na dappere pogingen opgegeven. Ook is het gebruik van algoritmes en data zodanig ontwikkeld dat via ‘dark patterns’ onze keuzes worden beïnvloed op een manier die ons niet tot voordeel strekt maar juist ons probeert te verleiden tot gedrag dat wij onwenselijk noemen. Data wordt zo tegen ons gebruikt in plaats van voor ons.

Naast dit misbruik is er ook nog een zodanige overdaad aan manieren waarop wij onze data ter beschikking dienen te geven dat dit een enorme inefficiency creëert en dus veel geld kost. Het leidt ook tot onjuiste en verouderde data die bovendien data vaak niet veilig is opgeslagen, zie de berichten over datalekken. Er zijn heel veel instanties die onze data vragen en ook dat moet eenvoudiger kunnen en met minder kosten. Een goed voorbeeld hiervan is ons Electronisch Patiënten Dossier (EPD), het idee is er al jaren maar het lukt ook maar niet om het te organiseren.

IKKE is de oplossing van bovenstaande problemen. Het idee achter IKKE is simpel: we bouwen een datakluis waar alleen u en ik toegang toe hebben. In die datakluis wordt onze data opgeslagen en wij besluiten aan wie welk deel van onze data voor welk doel ter beschikking willen stellen en tegen welke prijs. De data is dan veilig en allerlei partijen kunnen we toegang geven voor bepaalde doelen. We denken aan banken, verzekeraars, notarissen, belastingdienst, artsen, ziekenhuizen, de wetenschap, andere overheidsinstanties en natuurlijke allerlei commerciële partijen. Data wordt maar eenmaal opgeslagen, ze is veilig en wij kunnen deurtjes en raampjes openen en er soms ook nog geld voor vragen.

We hebben voor dit initiatief vier zaken nodig:

  1. Een partij die het vertrouwen geniet om die kluis te laten werken. Wij denken dat de overheid dat zou kunnen zijn ook al is daar niet iedereen van overtuigd;
  2. Geld om de technische oplossing te bouwen;
  3. Techniek en technische kennis om de kluis te maken waarbij Blockchain een goede optie lijkt te zijn;
  4. Enige moed want dit betekent in potentie het einde van het businessmodel van een groot aantal bedrijven, maar, daar komen weer nieuwe voor in de plaats.

Wij voeren gesprekken met diverse partijen en alle hulp is welkom. Wij denken dat dit op wereldschaal gerealiseerd zou moeten worden maar laten we beginnen in Europa, het continent dat ook de GDPR wet het licht heeft laten zien maar die gaat ons lang niet ver genoeg. Dit is de volgende stap en de mogelijke redding van onze digitale identiteit.

Cor Jan Dasselaar en Leen Paape, katalysatoren van het IKKE proces

IKKE: we worden weer eigenaar van onze data

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus et urna nec tellus malesuada pellentesque. Phasellus maximus malesuada convallis. Nullam dignissim lacus eget consequat lobortis. Quisque ac varius mauris. Duis dignissim vehicula massa. Mauris at dolor eleifend, posuere nulla vitae, sagittis urna. Nunc nec est id orci fermentum convallis. Etiam nec sem dignissim, laoreet ante et, fringilla elit. Suspendisse feugiat iaculis justo vitae iaculis. Praesent venenatis vehicula pulvinar. Mauris ac erat mattis, mattis enim in, hendrerit turpis. Nullam non urna dapibus, mollis orci vitae, lobortis orci.

Donec ante nisi, ornare vitae gravida id, mattis at nulla. Quisque at pellentesque nunc, suscipit condimentum tellus. Donec aliquet blandit sapien, nec consequat justo aliquet vitae. Vivamus pharetra mi gravida orci ultricies, ut laoreet magna efficitur. Mauris cursus blandit odio ac tristique. Proin rutrum orci at ligula pharetra efficitur. Vivamus leo nunc, mattis at purus at, semper hendrerit ligula.