Menselijk gedrag ligt ten grondslag aan het Coronaleed
/door Henk VisserDe Corona crisis is nog lang niet ten einde, maar het laat al wel een heel duidelijk gevoel bij me achter. Medeleven met familieleden van de al meer dan 200.000 doden die dit virus heeft veroorzaakt. En wat kunnen we hier nu van leren?
Ik denk dat het belangrijkste leerpunt is dat het gedrag van de mens zelf ten grondslag ligt aan al dit leed. En dat toen bekend werd hoe zwaar de impact van dit virus zou worden, mensen ook bereid waren om hun gedrag te veranderen om de impact te beperken en meer dan ooit gingen samenwerken met elkaar.
Ikzelf ben bezig om bedrijven te helpen om meer uit hun IT-organisatie te halen. Meer dan ooit investeren bedrijven hierin om zakelijk leed te voorkomen of te beperken. En ik zie zoveel overeenkomsten, want ook hierin gaat het om gedragsverandering en beter samenwerken.
Nu is dit niet te vergelijken, maar we kunnen wel van elkaar leren. Onderstaand model beschrijft de elementen die nodig zijn om een verandering van A naar B te bewerkstelligen.
Afhankelijk van het soort verandering zet je deze elementen in meer of mindere mate in om je doel te bereiken. Maar dit lukt alleen als er urgentie is voor gedragsverandering en een betere samenwerking. En die is er nu weldegelijk bij de Coronacrisis vanwege al het leed.
De politiek leiders en overheden proberen ons stap voor stap door deze crisis heen te loodsen. Ze proberen door empathie en communicatie vertrouwen te creëren voor hun aanpak, maar ook vertrouwen te geven aan de mensen door goed gedrag te benoemen en mensen trots te maken. Ze creëren samenwerkingsverbanden op nationaal en internationaal niveau om integraal dit probleem aan te pakken. Dit is het ‘huis’ van basiscondities die nodig zijn om van A naar B te komen. En de B wijzigt elke paar weken. Deze stap-voor-stapaanpak begint met bepalen wat de volgende set aan maatregelen is waar mensen zich aan moeten houden. Vervolgens wordt een grotere groep betrokken om de maatregelen verder te detailleren, te verbeteren en te implementeren. Tegelijkertijd is de groei naar de volgende stap al ingezet. Door te meten weet je waar je staat en wordt de volgende stap al bepaald. En dit gaat continu door totdat het vaccin er waarschijnlijk is. Erg interessant is het dan ook om te zien hoe elk land dit anders doet en ook in meer of mindere mate daarin succesvol is.
Ik vind dat we deze urgentie moeten vasthouden los van dit leed, maar vanuit de motivatie om Nederland toekomstbestendig te laten zijn op het gebied van onderwijs, gezondheidszorg, financiën, economie, etc. voor onszelf en toekomstige generaties. Kijk naar jezelf en pas deze elementen voor gedragsverandering en samenwerking toe en bepaal je eigen succes en dat van ons land!
Henk Visser, Agile expert
- Deel via Facebook
- Deel via Twitter
- Deel via Pinterest
- Deel via Linkedin
- Delen via E-Mail
Menselijk gedrag ligt ten grondslag aan het Coronaleed
/door Henk VisserLorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vivamus et urna nec tellus malesuada pellentesque. Phasellus maximus malesuada convallis. Nullam dignissim lacus eget consequat lobortis. Quisque ac varius mauris. Duis dignissim vehicula massa. Mauris at dolor eleifend, posuere nulla vitae, sagittis urna. Nunc nec est id orci fermentum convallis. Etiam nec sem dignissim, laoreet ante et, fringilla elit. Suspendisse feugiat iaculis justo vitae iaculis. Praesent venenatis vehicula pulvinar. Mauris ac erat mattis, mattis enim in, hendrerit turpis. Nullam non urna dapibus, mollis orci vitae, lobortis orci.
Donec ante nisi, ornare vitae gravida id, mattis at nulla. Quisque at pellentesque nunc, suscipit condimentum tellus. Donec aliquet blandit sapien, nec consequat justo aliquet vitae. Vivamus pharetra mi gravida orci ultricies, ut laoreet magna efficitur. Mauris cursus blandit odio ac tristique. Proin rutrum orci at ligula pharetra efficitur. Vivamus leo nunc, mattis at purus at, semper hendrerit ligula.