Echte doorbraken bereik je samen – Toekomstbestendig opbouwen van Nederland

De economie gaat na de coronacrisis een herstart maken. Dat is een grote uitdaging en een enorme kans ineen. Overheid en bedrijfsleven kunnen samen richting geven aan die herstart, om de economie toekomstbestendig op te bouwen.

Een voedselketen waarin 50% verspilling is van boer tot bord. Plastic verpakkingen. Gebouwen waarin we wonen en werken die zeer vervuilend zijn. Energie vanuit eindige bronnen. Vervuilend vervoer ter land ter zee en in de lucht. ‘Zero Emission’-ambities. Stuk voor stuk onderwerpen die geen enkele organisatie alleen kan oplossen. Allemaal onderwerpen waarop een enorme waarde kan worden ontwikkeld voor People, Planet, én Profit, als er oplossingen worden geïmplementeerd die al beschikbaar zijn. Of met huidige technologische ontwikkelingen op zeer korte termijn te ontwikkelen zijn.

Ik geloof in innovatie in brede ecosystemen. Met spelers uit de keten én oplossingen uit verschillende sectoren. Voor voedselverspilling heb je bijvoorbeeld de producenten, de vervoerders, de verpakkers, de merken, de retail en de consument nodig om gezamenlijk verbeteringen te kunnen doorvoeren die verspilling tegengaan. Als zij zich verenigen en met elkaar de belangrijkste uitdagingen formuleren en daar met (Tech) innovaties uit de hele wereld oplossingen voor implementeren, zijn op korte termijn grote doorbraken te realiseren.

Veel organisaties herkennen het belang van samen innoveren, maar een brede coalitie vormen is een intensief en tijdrovend proces. Op enkele van de bovengenoemde domeinen zijn wij al 6 tot 12 maanden in gesprek met een groot aantal organisaties, en komen we steeds dichter bij de start met een ‘coalition of the willing’.

En toen was daar de coronacrisis. Op korte termijn betekent dat een vertraging voor deze coalitievorming. Maar wellicht biedt het ook een kans.

De Nederlandse regering heeft vele miljarden gereserveerd om de economie een impuls te geven om uit de crisis te komen. Wat als we een deel van dat budget zouden reserveren om doorbraken te realiseren op een aantal van de bovenstaande thema’s? Dan kunnen we als Nederland een gidsland worden. En laten zien dat duurzaam ondernemen ook commercieel zeer aantrekkelijk is.

Laten we met elkaar de kans grijpen om na deze crisis een mooi nieuw systeem op te bouwen.
Ik kom graag in contact met gelijkgestemden uit bedrijfsleven en overheid die geloven in deze richting.

Het is tijd om te doen.

Pieter Paul van Oerle, founder nlmtd