Op weg naar een post-corona wereld; een onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd

“Nederland na corona” – klinkt prematuur in het hoogtepunt van de crisis, maar een ding moge duidelijk zijn: terug naar het “oude normaal” gaan we niet meer. Nooit…

De wereld is in de ban van de wereldwijde COVID-19-pandemie. De omvang van de verstoring van onze levens, economie en planeet is ongekend. “Business as usual” heeft de strijd tegen het coronavirus al in een vroeg stadium verloren. En het is ook al duidelijk hoe onvoorbereid we waren.

Op dit moment is het moeilijk precies te voorspellen hoe de crisis verder zal verlopen, hoeveel meer levens er op het spel staan, in welke mate ons levensonderhoud in gevaar is, hoeveel tijd het zal kosten om over te gaan op het “nieuwe normaal”, of hoe diep de de economische recessie zal zijn.

Het is goed om te zien hoe de regering in Nederland, op basis van de adviezen van gezondheidsexperts, zich nu in de eerste plaats richt op het vertragen van de verspreiding van de ziekte en het in staat stellen van het medische apparaat om ernstig zieke mensen te helpen en hulpverleners te beschermen.

Maar hoe verder? Hoe zullen Nederland en de wereld er “na corona” uitzien, een weg naar een onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd? Klinkt als een ingewikkelde tijd, en dat is het ook. Deze crisis laat ons meer dan ooit tevoren zien hoe verbonden onze wereld en systemen zijn. Het oude normaal gaan we niet meer terugzien, de onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd kunnen we wijzer en beter voorbereid ingaan. Maar hoe die tijd eruit gaat zien, hangt af van de keuzes die we nu met z’n allen maken.

Gaan we de economische noodpakketen gebruiken om oude industrieën te redden, of gebruiken we de stimuli om een verduurzaming van de economie te accelereren? Leren we de lessen uit deze pandemie om de weerbaarheid in onze economische ketens te vergroten, omdat we weten dat schokken zoals deze pandemie door klimaatverandering alleen maar vaker kunnen voorkomen? Is dit niet een uitgelezen moment om ons eigen consumptiegedrag een spiegel voor te houden, de goedkope vliegreizen gewoon niet meer te doen? Gaan we het thuiswerken nu structureel invoeren om de domme files waar we elke dag in staan als vervuilende tijdsverspilling een halt toe te roepen? Kunnen we de oprechte zorg voor het welzijn van onze buren en familieleden vasthouden?

Dit alles vereist focus op hetgeen echt belangrijk voor ons is en echt gaat werken; verantwoordelijkheid en leiderschap. Van Nederlanders en van alle aardbewoners, van overheden en van het bedrijfsleven. Nederland is uitermate goed gepositioneerd, zowel kijkend naar onze economie en persoonlijkheden, om die verantwoordelijkheid en leiderschap te nemen en te doen waar we goed in zijn: ondernemen en koers bepalen. Wij kunnen de wereld tonen hoe een betere wereld begon in 2020.

Een ding is zeker wat betreft onze weg richting die onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd, en dat is dat die weg “duurzaam” moet zijn. Een volgende keer hebben we geen excuus onvoorbereid te zijn.

Peter Bakker, President & CEO, World Business Council for Sustainable Development (WBCSD)