Hé André, straks rondje 40km doen?

We zien al jaren een dalende trend van “gebonden” sporters. Clubleden, die netjes op afgesproken tijden al dan niet in groepsverband sporten en bewegen. In onze huidige samenleving waar werk- en recreatietijd dwars door elkaar lopen, is er blijkbaar minder behoefte aan een sportclub. Een sportclub, die zaken voor je regelt, maar die ook beroep op je doen als vrijwilliger en contributie vragen voor zaken waar je soms niet eens gebruik van maakt.

Door het sluiten van sportclubs in verband met de coronamaatregelen krijgt bovenstaande nu ineens een enorme extra dimensie. We zien nog meer wandelaars in parken en bossen, meer jonge meiden die skeeleren op paden en dijken, meer fietsers (al dan niet elektrisch), een aanbod van online fitness lessen (matjes waren na de tweede ‘coronadag’ uitverkocht!) en opvallend: we zien de sporters gedurende de hele dag. Het zogenaamd “ongebonden” sporten en bewegen is bezig aan een opmars. Maar wie zijn de sporters, waar en wanneer bewegen ze, welke sporten zijn in trek en wat zijn hun behoeftes?

We horen nu meer dan ooit dat je voor een goede weerstand moet zorgen, een lage BMI helpt en dat je daarom genoeg moet bewegen. Daarnaast staat bewegen en sporten natuurlijk al lang op de agenda bij thema’s als inclusie, als middel om sociale achterstanden te beperken en als bindmiddel voor onze samenleving.

Maar als sportclubs wegvallen, welke partijen gaan hiermee aan de gang? Nemen gemeenten het voortouw of zullen sportclubs en -bonden zich opnieuw uitvinden? Gaat NOC-NSF hier een rol in spelen of zien ondernemers hier kansen in?

En op welke manier, met een andere bestemming voor openbare ruimten, krijgen we andere vormen van lidmaatschap van een sportclub? Hoe gaat de commercie deze ongebonden personen benaderen? Het zijn vragen die al langer spelen, maar die op dit moment actueler zijn dan ooit. Ik nodig iedereen, die hier een visie op wil ontwikkelen en deze vervolgens uit te voeren, uit om te reageren.

Joost de Wit
Sportbeoefenaar / sportbestuurder / sportconsultant