Nederland na corona

“Een desolate wereld, die alles achter zich laat en waar men zonder strijd niet uitkomt”

Ja, ik heb het over de slotzin van een lang geleden geschreven artikel over mijn werk door Vernissage Kunstmagazine.

Deze waarneming is mij altijd bij gebleven en ik dacht, tja… zo kun je het ook zien. Ik heb altijd geweten dat mijn schilderijen mijn eigen illusies waren en mijn vraag was of zo’n wereld wel echt kon bestaan.

De laatste tijd voelt het bijna zo alsof ik in één van mijn eigen kunstwerken ben beland. Niet dat mijn kunst rampen of pandemie afbeeldt, maar wel het infinito en zijn mysterie.

Tegelijkertijd zo’n beeld was natuurlijk een illusie en ik had nooit gedacht het echt te beleven. Niet visueel, maar gevoelsmatig.

De ellende van nu is voor mij een deel van het leer proces van het bestaan. Het is nu aan politici en de maatschappij om met praktische oplossingen te komen, die ons in een nieuw periode brengen waar Corona een deel van het verleden zal worden en niet van onze toekomst.

De toekomst na Corona kan voor mij niet anders zijn dan een wereld zijn waarin wij ons nog meer bewust zijn van onze kwetsbaarheid. Waar wij meer waardering krijgen voor alles wat klein en betekenisvol is.

Alle ontwikkelingen en moderniseringen hebben ons zeker verder gebracht, maar mogelijk gaan wij nu meer nadenken over alle kleine simpele dingen die wij zo snel vergeten.

Nederland en de wereld moeten er alles aan gaan doen om een situatie zoals deze in de toekomst te voorkomen, of in ieder geval er beter op voorbereid te zijn.

Het kan alleen wanneer wij eindelijk minder stoer gaan doen over onze kwetsbaarheid en ruimte creëren om wat kritisch te zijn over het concept dat de mensheid onverwoestbaar is.

Walter Francia

www.walterfrancia-artstudio.com
kunstwerk Walter Francia