De wereld staat letterlijk stil en wat wil deze ‘stille’ wereld ons eigenlijk vertellen? 

Ik denk daar veel over na, nu we gedwongen thuis zijn. Normaal zijn wij, mensen, allen in beweging. En nu, nu staan wij en onze samenleving letterlijk stil. Verlamd kunnen wij niet anders dan toekijken vanuit onze huizen. Lamgeslagen door wat ons gebeurt, kijken wij naar een hele boosaardige film, waarvan we nog niet weten hoe die eindigt. Angst overheerst. Angst voor onze gezondheid, voor onze banen en wat dat met ons als samenleving zal doen.

Wat wil ons dit zeggen? Wat kunnen wij hiervan leren, vraag ik mij af. Wat kan ik hiervan leren?

Het zegt mij het volgende:

Al die ‘mooie’ beelden van lege stranden, parken, bossen en steden die nu online of via de televisie voorbij komen, laten ons ook iets positiefs zien in deze donkere tijden. Namelijk, hoe mooi is de aarde die wij tenslotte maar te leen hebben. Deze keiharde boodschap die de wereld, de aarde, ons wil vertellen raakt mij dieper en geeft serieus stof tot nadenken.

Wees zuinig op elkaar mensen en op de aarde, is de boodschap die mij zo griezelig duidelijk wordt in deze afschuwelijke angstaanjagende corona-tijd.

De wereld staat letterlijk stil nu en moest een halt toegeroepen worden. Waar waren wij – de mens – nu eigenlijk mee bezig? De wereld en elkaar te vernietigen?

Het kon opnieuw niet op. Hebben wij van de financiële crisis toch niets geleerd? Het heeft ons blijkbaar niet genoeg pijn gedaan en ons te doen inzien wat nu werkelijk belangrijk is in het leven.

In 2008 kregen banken een mega klap te verwerken en daarmee de gehele economie. Helaas was de financiële crisis niet genoeg om ons te laten inzien dat het uiteindelijk niet draait om geld en macht in het leven. Maar, om onze gezondheid en de gezondheid van de aarde. Onze prachtige aardbol, waarop wij mogen leven.

We krabbelden weer op en waren opnieuw , anno 2020, hard op weg om elkaar en de aarde uit het oog te verliezen.

Individualisme, de ikke ikke-maatschappij en meer meer meer…. in alles… nam steeds meer toe.

De huizenprijzen stegen tot aan de hemel, de huren ook, de huizenmarkt liep vast en de euro had het leven tenslotte al duurder gemaakt. Hierdoor waren wij allemaal inmiddels al aan een behoorlijk hoog uitgavenpatroon gewend geraakt.

Het kon opnieuw niet op. Een paar keer per jaar op vakantie tegen spotgoedkope ticketprijzen, aangeboden door de vele concurrerende low cost carriers. De wereld werd voor iedereen bereikbaarder dan ooit. Het vliegverkeer nam toe en ook het gat in de ozonlaag. De opwarming van de aarde werd meer en meer zichtbaar en een bedreiging voor het voortbestaan van het leven op aarde.

De plastic wegwerpmaatschappij had het overgenomen van duurzame en recyclebare producten. De plastic soep in zee bedreigde vele diersoorten en wij leefden nog steeds door in de veronderstelling dat alles maakbaar, oplosbaar en van ons is.

Maar moeder aarde protesteerde al langer. Orkanen, tsunami’s, aardbevingen en brandhaarden over de gehele wereld namen toe. De wereld stond letterlijk in de fik en was toch een serieuze wake up call.

Neem daarbij de onderlinge conflicten van de mensen op aarde die ook meer en meer een serieuzere bedreiging vormden voor de mens en het leven op aarde. Waarbij onze veiligheid in het gedrang dreigde te komen. Enkel en alleen door macht van de mens.

Terwijl nu zo pijnlijk duidelijk wordt hoe nietig wij als mensen zijn. En hoe er nu over de gehele wereld volksverhuizingen ontstaan omdat mensen terug willen keren naar hun huis. Waar deze op de wereld ook is. Krijgt Geert Wilders toch nog zijn zin. Behalve dat hij ons liever zonder gezichtsbedekkende kledingstukken (lees: mondkapjes) ziet.

Lieve mensen zorg goed voor jezelf en voor elkaar. En zorg goed voor de aarde, die hebben we tenslotte maar te leen.

Open je ogen en heb oog voor elkaar. Kijk om je heen en zie hoe mooi het leven op aarde is waar wij op mogen leven. Wees er zuinig op, en op elkaar.

Mensen wordt wakker! Blijf thuis! Wat is nu 3 weken (of maanden) op een mensenleven? Stay safe!

Als afsluiting wil ik mijn dankbaarheid uitspreken naar:

De Zorg – Chapeau en enorm veel dank aan de mensen in de zorg die nu voor een onmogelijke taak staan om mensenlevens te redden.

Dank ook aan @Mark Rutte die de ondoenlijke taak heeft om onze samenleving overeind te houden.

En tot slot – Dank aan mijn krachtige werkgever @Pieter Elbers die de onvoorstelbare taak heeft om ons KLM-ers hier doorheen te slepen.

Nicoline de Liefde